Kerstspecial 🎄: Een plek om van te dromen

Kerstspecial 🎄: Een plek om van te dromen

Nu een nieuwe winterlockdown is aangekondigd, kunnen we wel wat dromen van een andere toekomst gebruiken. In deze kerstspecial van Respons nemen we jullie mee naar afgelopen zomer, toen we een briefwisseling schreven over de omgevingen die activisme mogelijk maken.

Archined had ons gevraagd om bij te dragen aan het project The Persistence of Questioning: kritische reflecties over de toekomst, over architectuur en meer. Wat is de betekenis van de architectuurpraktijk, nu en in de toekomst?

We vonden het een moeilijke, want nogal abstract geformuleerde vraag en besloten om op zoek te gaan naar concrete manieren om hierover na te denken. Via een boekenlegger kwamen we uit bij vrouwenboekhandels en tegenpublieken, buurthuizen en democratisering – plekken en processen die in deze tijd veelal verdwenen zijn of nog steeds worden afgebroken, zoals de Tweebosbuurt op het moment van schrijven.
Waar vinden we, of herbouwen we, de omgeving van waaruit we kunnen dromen van de toekomst?

De thema’s uit de brieven blijven rode draden in de zoektocht van Respons, en daarom hebben we er nu een audioversie van gemaakt.
Al hebben we de kerstmuziekeffecten uiteindelijk maar achterwege gelaten, hopelijk geeft de aflevering jullie toch inspiratie in deze donkere tijd.

Fijne feestdagen en gelukkig nieuwjaar!


Shownotes

Geschreven versie van de briefwisseling (Archined):
www.archined.nl/2021/09/een-plek-…n-voor-activisme/

Written version of the letters (Archined):
www.archined.nl/2021/09/a-place-t…res-for-activism/

PDF + print on demand (Archined)
www.archined.nl/2021/10/cahiers-t…e-of-questioning/


Architectuurpodcast Respons wil een plek creëren voor het onderzoeken en bespreekbaar maken van feministische vragen in architectuur. Het is een meerstemmig project geïnitieerd door Veerle Alkemade en Catherine Koekoek nadat ze in 2019 afstudeerden bij de master architectuur in Delft.


We komen graag in contact met méér stemmen die hun ervaringen in de architectuur met ons willen delen, zowel positief als negatief. We zijn te bereiken via instagram en email.

Wil je een seintje krijgen wanneer een nieuwe aflevering online staat? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
responspodcast.substack.com/

Respons is trotse deelnemer van het Archined Lab, een initiatief waarin onafhankelijke, experimentele architectuurprojecten een podium krijgen. www.archined.nl/artikelen/categorie/lab/

Respons is tot stand gekomen met financiële steun van de Fleur Groenendijk Foundation.

Logo door Anne de Zeeuw.

www.instagram.com/re.spons/
responspodcast@gmail.com


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s