Afl. 2 – “Maar het is wel heel leuk!”

Architecten dragen zwart, drinken veel koffie, werken veel en slapen weinig – of dat is in elk geval het cliché. Maar hoe staat het eigenlijk met de werkcultuur in de architectuur? Wat is de invloed ervan op het gebrek aan diversiteit in de praktijk? En waar komt het beeld van de koffiedrinkende, oververmoeide en altijd-doorwerkende architect eigenlijk vandaan?

In deze aflevering gaan we dieper in op iets wat misschien wel één van de oorzaken is voor het gebrek aan diversiteit in de praktijk: de beruchte werkcultuur. We spreken over het gevaar van architectuur zien als passie, het belang van inclusieve bedrijfsvoering en het oprichten van een vakbond met Robyne Somé, Xenia Otmakhova, Anne van der Meulen en Thijs Asselbergs – in aanvulling op alle andere gesprekken die we tijdens ons onderzoek met of zonder microfoon voeren. Met prijswinnend architect, kunstenaar en docent Paulien Bremmer onderzoeken we vervolgens hoe architectuur kan veranderen door op een collectieve manier te werk te gaan.


Shownotes

“Zelf Zwaar Ploeteren” door Marie-José Kleef in De Groene Amsterdammer (6/7/2016): www.groene.nl/artikel/zelf-zwaar-ploeteren

“Waar is mevrouw de architect?” NPO radio 1 (23/12/20) www.nporadio1.nl/de-nieuws-bv/ond…elijke-architect

Lancering Mevr. de architect – met Veerle namens Respons! a-zine.nl/2021/01/30/lancering-mevr-de-architect/

“Room at the top? Sexism and the star system in architecture” door Denise Scott-Brown (1989 (1975)) www.mascontext.com/issues/27-debat…n-architecture/

Toelichting CAO www.sfa-architecten.nl/cao/

Geschillenregeling Arbeidszaken Architectenbureaus www.sfa-architecten.nl/artikel/bijla…/bijlage-6-2/

Meldpunt stagemisbruik: www.inspectieszw.nl/onderwerpen/stage


Paulien Bremmer van Studio Paulien Bremmer
foto credits: Oreo Cho


In onze tweede aflevering praten we met architect, kunstenaar en docent Paulien Bremmer (1968). Ze studeerde in 1994 af aan de TU Delft en werkt met haar Studio Paulien Bremmer op autonome wijze aan verschillende soorten projecten, gebouwen en meer.

We praten over collectief werken, (minder) ongenaakbare architectuur, hiërarchie in bureaus, hoe fijn het is om op te gaan in je werk én over vrijheid.

In 2011 begon ze architectuurcollectief Fedlev, voor de uitbreiding van de Rietveldacademie en het Sandberginstituut. Een bijzonder project: de uitgeschreven prijsvraag voor het gebouw richtte zich op het ontwerpen vanuit de gemeenschap, ontwerpteams kwamen dus zelf ook van de academie. Fedlev won de prijsvraag. Het projectteam waarmee ze de uitbreiding realiseerden was een wisselend projectteam, waarin het oorspronkelijke collectief dat aan de prijsvraag had gewerkt door de tijd heen veranderde en werd aangevuld met mensen gelieerd aan Paulien’s ontwerpstudio, en later ook met architectenbureau Hootsmans. Het was dus een verlopend, divers team, waarmee de uitbreiding echt als samenwerking is gerealiseerd.

In 2019 is het nieuwe gebouw opgeleverd en het gebouw werd in 2020 overladen met prijzen en nominaties. We vroegen haar naar het proces en wat deze open, collectieve samenwerking opleverde.


Architectuurpodcast Respons wil een plek creëren voor het onderzoeken en bespreekbaar maken van feministische vragen in architectuur. Het is een meerstemmig project geïnitieerd door Veerle Alkemade en Catherine Koekoek nadat ze in 2019 afstudeerden bij de master architectuur in Delft.


We komen graag in contact met méér stemmen die hun ervaringen in de architectuur met ons willen delen, zowel positief als negatief. We zijn te bereiken via instagram en email.

Wil je een seintje krijgen wanneer een nieuwe aflevering online staat? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
responspodcast.substack.com/

Respons is trotse deelnemer van het Archined Lab, een initiatief waarin onafhankelijke, experimentele architectuurprojecten een podium krijgen. www.archined.nl/artikelen/categorie/lab/

Respons is tot stand gekomen met financiële steun van de Fleur Groenendijk Foundation.

Logo door Anne de Zeeuw.

www.instagram.com/re.spons/
responspodcast@gmail.com