Afl. 3 – Hoe doe je dat dan?

Na twee kritische afleveringen te hebben gemaakt over het treurig stemmende gebrek aan diversiteit in de architectuur, vonden we het wel tijd voor een lekker positieve aflevering. Hoe kan het dan wel? Feministisch werken, hoe doe je dat dan?

Paulien Bremmer hielp ons op weg: in de vorige aflevering suggereerde zij dat gebouwen die door een collectief zijn ontworpen, inclusiever en minder ongenaakbaar zijn dan gebouwen die bedacht zijn vanuit één hoofd. Maar de praktijk bleek weerbarstig, en die collectieven best moeilijk te vinden. Die puur positieve aflevering is er dus nooit gekomen.

Onze vragen over collectief en feministisch werken leidden niet tot eenduidige antwoorden maar tot een nieuwe zoektocht. We onderzoeken de relatie tussen collectief werken en de geschiedenis van democratisering en feminisme met ingenieur en onderzoeker Lidewij Tummers, die veel van wat er in het feminisme nu wordt besproken, al eens heeft meegemaakt in de vorige feministische golf. Met Willie Vogel en Davida Rauch hebben we het over hun ervaringen met samenwerken in allerlei vormen. En architect Hanneke Stenfert leert ons dat je jezelf niet onzichtbaar hoeft te maken, om andere stemmen te horen.


Shownotes

The Tyranny of Structurelessness: www.jofreeman.com/joreen/tyranny.htm

Collecting Otherwise (HNI) : collectingotherwise.hetnieuweinstituut.nl/

De Marina van Damme Beurs: www.marinavandammenetwerk.nl/

Genomineerden Turner Prize: www.tate.org.uk/press/press-relea…tlist-announced-0

Kritiek van één van de genomineerde collectieven op het TATE, dat de prijs uitreikt: www.theguardian.com/artanddesign/20…ds-main-sponsorHanneke Stenfert van bureau Open Kaart
foto credits: Rufus de Vries


Voor onze derde aflevering praten we met Hanneke Stenfert, architect en mede-oprichter van het multidisciplinaire ontwerpbureau Open Kaart. Hanneke studeerde in 2017 af bij de MSc architectuur aan de TU Delft, waar ze ook een MSc Wetenschapscommunicatie behaalde.

We praten met Hanneke over hoe het is om tijdens je studie al een bureau op te richten, wat de waarde is van collectief en co-creatief werken en we zoeken samen met haar naar antwoorden op de vraag: inclusief, meerstemmig, feministisch werken… hoe doe je dat dan?

Hanneke leert ons onder andere dat het belangrijk is om je als ontwerper kwetsbaar op te stellen in ontwerpproces: maak je aannames en gedachten expliciet en blijf deze (samen met gebruikers) bevragen. Alleen zo kun je werken aan blinde vlekken en vooroordelen die iedereen heeft. 


Architectuurpodcast Respons wil een plek creëren voor het onderzoeken en bespreekbaar maken van feministische vragen in architectuur. Het is een meerstemmig project geïnitieerd door Veerle Alkemade en Catherine Koekoek nadat ze in 2019 afstudeerden bij de master architectuur in Delft.


We komen graag in contact met méér stemmen die hun ervaringen in de architectuur met ons willen delen, zowel positief als negatief. We zijn te bereiken via instagram en email.

Wil je een seintje krijgen wanneer een nieuwe aflevering online staat? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
responspodcast.substack.com/

Respons is trotse deelnemer van het Archined Lab, een initiatief waarin onafhankelijke, experimentele architectuurprojecten een podium krijgen. www.archined.nl/artikelen/categorie/lab/

Respons is tot stand gekomen met financiële steun van de Fleur Groenendijk Foundation.

Logo door Anne de Zeeuw.

www.instagram.com/re.spons/
responspodcast@gmail.com