Afl. 4 – Een soort Zweinstein

Hoe vaak wij wel niet tijdens onze studie hebben gehoord… Jij bent geen architect, jij bent kunstenaar. Jij bent geen architect, jij moet lekker nog een jaar gaan reizen. Jij bent geen architect, want je haalt geen nachten door. Jij bent geen architect, maar we waarderen je als schrijver.

Tot wat voor soort architect zijn wij eigenlijk wél opgeleid? Welke rol speelt architectuuronderwijs in het (re)produceren van het dominante beeld van de architect als eenzame auteur? En hoe kan dat anders: wat als studenten in architectuuropleidingen niet zouden worden afgebroken en weer opgebouwd, maar als ze in plaats daarvan vanuit hun eigen situatie op een betekenisvolle manier kunnen bijdragen aan een wereld waarin ze willen wonen?

In deze aflevering duiken we in het architectuuronderwijs. We blikken terug op onze studietijd met afstudeervriendinnen Evi Dirks, Yara Valente en Anne de Zeeuw. Met onderzoeker en docent Birgitte Hansen bespreken we dat architecten méér zijn dan ontwerpers en met Noortje Weenink hebben we het over emoties en mentale gezondheid in het onderwijs. Én we praten met architect Arna Mačkić over haar ervaringen als hoofd architectuur bij de Rietveldacademie, en hoe het ook anders kan.


Shownotes

Over cultuur op kunstacademies: 

www.instagram.com/p/CVxNnOws5mm/ 

futuress.org/magazine/calling-o…-art-institutions/ 

www.nrc.nl/nieuws/2021/04/21/m…enteel-mis-a4040683

Boeken:
Teaching to transgress, bell hooks (1994)
How to become a feminist design power tool, Hélène Frichot (2016)

Ook interessant over het veranderen van architectuuronderwijs & meer: curatorialresearch.org/open-discussionArna Mačkić van Studio L A
foto credits: Marijn Smulders


In deze vierde aflevering praten we met niemand minder dan Arna Mačkić, architect en mede-oprichter van studio L A. Arna studeerde architectuur aan de Rietveldacademie en de Academie van Bouwkunst in Amsterdam waarna ze samen met Lorien Beijaert haar eigen studio oprichtte. In 2017 won Arna de Maaskantprijs voor jonge architecten, vanwege haar zoektocht naar inclusieve architectuur. De jury noemde haar een ‘verbindende stem, die de wonden van het verleden heelt, zonder de littekens weg te poetsen’.

We praten met Arna over haar motivatie om architectuur te gaan studeren, haar tijd als ‘brave’ student op de kunstacademie en haar ervaringen als hoofd Architectural Design op de Rietveldacademie, waar ze op haar 27e werd aangesteld en waar ze zich vol inzette om het programma en de academie zelf inclusiever te maken. We leren van Arna hoe moeilijk het is om daadwerkelijk inclusief architectuuronderwijs te realiseren, en hoeveel weerstand het kan opleveren wanneer je het traditionele beeld van de ‘de architect’ probeert te verbreden.


We bewonderen Arna’s houding, die ondanks alles niet cynisch geworden is. Arna blijft zich inzetten voor een meer inclusieve en rechtvaardige samenleving, met haar studio én daarbuiten, onder andere als redactielid van het Jaarboek Architectuur.


Architectuurpodcast Respons wil een plek creëren voor het onderzoeken en bespreekbaar maken van feministische vragen in architectuur. Het is een meerstemmig project geïnitieerd door Veerle Alkemade en Catherine Koekoek nadat ze in 2019 afstudeerden bij de master architectuur in Delft.


We komen graag in contact met méér stemmen die hun ervaringen in de architectuur met ons willen delen, zowel positief als negatief. We zijn te bereiken via instagram en email.

Wil je een seintje krijgen wanneer een nieuwe aflevering online staat? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
responspodcast.substack.com/

Respons is trotse deelnemer van het Archined Lab, een initiatief waarin onafhankelijke, experimentele architectuurprojecten een podium krijgen. www.archined.nl/artikelen/categorie/lab/

Respons is tot stand gekomen met financiële steun van de Fleur Groenendijk Foundation.

Logo door Anne de Zeeuw.

www.instagram.com/re.spons/
responspodcast@gmail.com