Afl. 5 – Succes niet gegarandeerd

Wat kan je als architect nog betekenen in een markt waar elke creatieve uiting wordt gecommodificeerd, en gebiedsontwikkeling vaker wel dan niet bijdraagt aan gentrificatie? En hoe kan je als ontwerper überhaupt iets bijdragen als de wereld in brand staat? De crisis is nu, moeten we niet de barricades op? Wij worden er soms moedeloos van.

Toch geeft architect Afaina de Jong ons in deze aflevering hoop. We zoomen in op een piepklein stukje Amsterdam-Noord: het voormalig kavel van sociëteit Sexyland op de NDSM-werf. Stichting NDSM-werf die verantwoordelijk is voor de programmering van de buitenruimte van de werf, heeft aan Afaina de Jong opdracht gegeven om hier een ‘inclusieve publieke ruimte’ te ontwikkelen. Hoe doe je dat? Hoe kun je als architect nog impact maken op een plek waar zoveel machtsverhoudingen en belangen spelen?

Zonder te vervallen in fatalisme of marketing-optimisme blijft Afaina zoeken naar manieren om bij te dragen als ontwerper. Daarbij is praten over architectuur cruciaal: alleen door in een project te duiken en op een eerlijke manier te onderzoeken wat wel en niet werkt is het mogelijk om iets te veranderen. Deel van het project zijn dan ook 3 podcasts door verschillende makers, waar wij er één van zijn. Naast ons gesprek met Afaina leren we de werf beter kennen met Petra Heck (Stichting NDSM-werf) en Erik van der Paardt (Erik’s House).

Deze podcast is ook onderdeel van de serie ‘de Plotcast’, drie podcasts die het ontwerpproces van Afaina ondersteunen.


Shownotes

Over gentrificatie in Amsterdam-Noord: www.groene.nl/artikel/nieuwbouw-paniekAfaina de Jong van AFARAI
foto credits: Laila Cohen


In deze aflevering praten we met architect Afaina de Jong. Afaina studeerde eind jaren 90 af aan de TU Delft en richtte in 2005 het bureau AFARAI op. AFARAI noemt zichzelf expliciet een feministische praktijk, die verandering stimuleert in sociale en ruimtelijke vraagstukken en die verschillen accommodeert.

Met AFARAI maakte Afaina onder andere het ontwerp voor de tentoonstelling ‘Slavernij’ die in de zomer van 2021 te zien was in het Rijksmuseum, en ze leverde met ‘The Multiplicity of Other’ een bijdrage aan de Nederlandse inzending ‘Who is We?’ voor de architectuurbiënnale van Venetië van 2020.

Wij wilden al een poosje met Afaina praten, naar aanleiding van haar reisdency bij Arcam afgelopen jaar, waar ze de Feminist Spatial Practice Book Club startte en waarmee ze reflecteerde op de architectuurpraktijk.

Voor deze aflevering maken we met Afaina een wandeling over de NDSM-werf en praten we over haar plannen voor de opgave die Stichting NDSM-werf haar stelde.


Architectuurpodcast Respons wil een plek creëren voor het onderzoeken en bespreekbaar maken van feministische vragen in architectuur. Het is een meerstemmig project geïnitieerd door Veerle Alkemade en Catherine Koekoek nadat ze in 2019 afstudeerden bij de master architectuur in Delft.


We komen graag in contact met méér stemmen die hun ervaringen in de architectuur met ons willen delen, zowel positief als negatief. We zijn te bereiken via instagram en email.

Wil je een seintje krijgen wanneer een nieuwe aflevering online staat? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
responspodcast.substack.com/

Respons is trotse deelnemer van het Archined Lab, een initiatief waarin onafhankelijke, experimentele architectuurprojecten een podium krijgen. www.archined.nl/artikelen/categorie/lab/

Respons is tot stand gekomen met financiële steun van de Fleur Groenendijk Foundation.

Logo door Anne de Zeeuw.

www.instagram.com/re.spons/
responspodcast@gmail.com