Afl. 6 – De andere kant van de tafel

We krijgen de indruk dat architecten vaak een zekere machteloosheid voelen, wat betreft hun positie in het bouwproces en de maatschappij. Architecten zijn afhankelijk van opdrachtgevers en de mate waarin ze zelf verandering kunnen bewerkstelligen wordt daardoor beperkt… Al lijkt deze houding soms ook gebruikt te worden om achter te verschuilen. Moeten we, als we echte verandering willen, misschien naar de andere kant van de tafel?

In deze aflevering gaan we te rade bij mensen die vanuit andere posities werken aan verandering in de architectuurpraktijk. Op wat voor manieren maken zij impact in dat weerbarstige bouwproces?

We praten met onderzoeker en curator Ania Molenda, over ongemak en activisme in de architectuur en met architectuurhistorica Vita Teunissen, die zich soms het liefst wil terugtrekken in het verleden, maar daarmee ook inspiratie brengt voor de toekomst. Projectmanager Lian The vertelt ons hoe zij haar bouwkundige én juridische kennis inzet om verandering in de praktijk te brengen.

Ania, Vita en Lian zijn alledrie op zoek naar ruimte voor architectonische kwaliteit in het proces, en naar manieren om het bouwproces minder gedomineerd te laten worden door enkel economische overwegingen. Allemaal benadrukken ze daarbij het belang van goed publiek opdrachtgeverschap, als mogelijkheid voor structurele verandering in de praktijk.


Liever lezen dan luisteren? Je vindt hier het transcript van de aflevering.
Lian The van ToornendPartners
foto credits: Simaa Al-Saig


In onze nieuwe aflevering praten we met projectmanager Lian The.

We ontmoetten Lian tijdens de Feminist Assembly Month in het Nieuwe Instituut, georganiseerd door Tabea Nixdorff en Setareh Noorani en waren onder de indruk van haar positieve energie en praktische ervaring.

Lian The is projectmanager en mede-eigenaar van ToornendPartners en heeft de realisatie van talloze culturele bouwprojecten begeleid. Lian studeerde bouwkunde aan de TU Delft, waar ze in 1996 afstudeerde en volgde later in haar carrière ook een studie rechten. In haar werk als projectmanager combineert ze die bouwkundige en juridische kennis.

We reflecteren met Lian op goed projectmanagement, de staat van de architectuurpraktijk, het vele produceren, overwerken en te weinig geld vragen – en hoe het ook anders kan.


Architectuurpodcast Respons wil een plek creëren voor het onderzoeken en bespreekbaar maken van feministische vragen in architectuur. Het is een meerstemmig project geïnitieerd door Veerle Alkemade en Catherine Koekoek nadat ze in 2019 afstudeerden bij de master architectuur in Delft.


We komen graag in contact met méér stemmen die hun ervaringen in de architectuur met ons willen delen, zowel positief als negatief. We zijn te bereiken via instagram en email.

Wil je een seintje krijgen wanneer een nieuwe aflevering online staat? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
responspodcast.substack.com/

Respons is trotse deelnemer van het Archined Lab, een initiatief waarin onafhankelijke, experimentele architectuurprojecten een podium krijgen. www.archined.nl/artikelen/categorie/lab/

Respons is tot stand gekomen met financiële steun van de Fleur Groenendijk Foundation.

Logo door Anne de Zeeuw.

www.instagram.com/re.spons/
responspodcast@gmail.com